Seminstation


OBS! OBS! Vi tar inte emot externa ston för semin med transport- eller fryssemin 2023 

 

Normala veckor beställning efter undersökning på måndag, onsdag och fredag för hingstar i Sverige och Danmark.

Observera att samlingsdagar kanändras i samband med vissa helger. Kontakta oss i god tid för information.

Om du valt hingst som är i tävlingsverksamhet kan detta påverka tillgänglighet och samlingsdagar. Viktigt att du som stoägare har tagit del av hingstägarens information om detta

 

FRYSSEMIN:                                                                                                                      Vi seminerar varje år ett stort antal ston med fryst sperma. Då denna verksamhet är mycket tids- och arbetskrävande kan vi inte alltid ta emot alla som önskar. Boka därför i tid.

Vi kan normalt seminera med hingstar från alla distributörer. På travsidan har vi speciellt samarbete för fryssemin  med Valnevikens stuteri, International Stallions, Norrby Säteri, Östergötlands Hingstdepå och Offspring. 

VIKTIGT!
Du som ägare till halvblodsston skall registrera dig och ditt sto på www.sprangrulla.se innan du kommer till oss. Tag med en underskriven kopia på dokumentet till oss!!
Ring oss om du har några frågor om detta.

 

Varför välja Nygårdens Stuteri?

Erfarenhet. Henrik seminveterinär sedan 1987 med mycket stort antal ston varje säsong. Mycket stor erfarenhet av fryssemin, problemston, tvillingdräktigheter/klämning etc

Dräktighet Dokumenterat hög dräktighet på både färsk och frys-semin

Veterinärkontroll   Ditt sto har veterinär på stuteriet varje dag eftersom han bor där!!  Vi undersöker stona på morgonen beställningdagen för att undvika onödiga skick vilket minskar kostnad och belastning på stoet. Undersöker oftast även vid semin för att ha bästa möjliga kontroll på follikelstatus vid semin och för att kunna sätta in eventuella behandlingsåtgärder samt skicka hem färdiga ston.

Mer för pengarna Tänk på att vår seminavgift inkluderar 3 dräktighetskontroller och vid tvillingklämning även den extra kontroll som krävs. Detta tillsammans med ovanstående.... jämför med andra stuterier

Läge Mycket bra läge för transport av semin(se ovan).

Tvillingdräktighet Varje säsong har vi mellan 30 och 40 tvillingdräktigheter. Vi åtgärdar i stort sett alla med klämning vid 1a dräktighetskontrollen med mycket gott resultat. Även då blåsorna ligger tätt ihop går det att få isär dessa med rätt handlag och erfarenhet. Efter klämning går de absolut flesta vidare med normal dräktighet. Vi ser 1-3 resorbtioner per år av dessa 30-40  efter klämning. En resorbtionsfrekvens som ligger nära den vi ser vid normala dräktigheter med enbart en blåsa.

Vi har mottagning för våra kunder under hösten 3-4 ggr per månad tills alla 90-dygnsskontroller är klara

Veterinär service med hög kompetens under säsongen för era ston och föl varje dag.

 

Några viktiga saker att tänka på inför seminering!

- Stoet skall vara i gott hull och gärna fällt vinterpälsen för bästa resultat.
- Stoet skall vara avmaskat. Särkilt viktigt om hon fölat då detta skall göras i samband med fölningen.
- Eventuella bakskor skall tas av innan ankomst, då brunsten stimuleras av att stoet går med andra ston.
- Glöm ej att tala om eventuella problem stoet haft som kvarbliven efterbörd, infektioner eller förlossningskomplikationer. Tänk också på att betäckning av valack ofta medför infektioner som gör dräktighetschanserna mindre.
- Har stoet föl som varit sjukt el annat vill vi veta detta innan du kommer.
- Ta med stoets registreringshandling vid 1:a besöket. VIKTIGT!
- Stoets grimma skall vara märkt med namnet.
- Vi fodrar med hösilage av god kvalité. Tål din häst ej hösilage meddela oss i god tid.
- Är ditt sto svårt att fånga i hage glöm ej tala om detta.
- Ha gärna en reservhingst i åtanke om det skulle bli problem att få din valda hingst.

Vi har genom åren trots stort stoantal varit förskonade från smittor på sto och föl. Vi vill därför att Du som stoägare visar hänsyn genom att kontakta oss i förväg om du misstänker sjukdom i ditt stall så vi kan hantera detta på bästa sätt.